I Feel Pretty

Ohjaus: Abby Kohn, Marc Silverstein

Pääosissa: Amy Schumer, Michelle Williams, Emily Ratajkowski, Rory Scovel, Aidy Bryant, Busy Philipps, Lauren Hutton

kesto: 110 min.

Yhdysvallat, 2018

ASENTEELLA TULTA PÄIN

3 tähteä

Romanttisen komedian osaajaparivaljakon Abby Kohnin ja  Marc Silversteinin (Never Been Kissed, 1999, How to be single, 2016) uutukainen I Feel Pretty (2018) on hyvää tarkoittavan lämmin ja hauskakin  komedia, joka on saanut tähdikseen kaksi taituria; Amy Schumerin ja  Michelle Williamsin. Kehopositiivisuutta pursuava elokuva jää silti hieman puolitiehen ja kesyksi suomalaiseen makuun. Hollywoodilainen kilokammo ei tänne ole vielä samalla rantautunut eikä elokuvan päähenkilön, Reneen itseruoskintaa elokuvassa ole aina ihan helppo ymmärtää. Komediassa oleellinen rytmityskään ei ole ihan kohdillaan ja osa vitseistä suhahtaa tunteita herättämättä  ohi. Piristävästi tavallisen näköinen ja kokoinen Schumer vastinparinaan roolissaan ulkoisesti moitteeton, mutta helium-ääninen Williams kuitenkin kiepsauttavat elokuvan seuraavalle tasolle. Asenne ratkaisee elokuvan tarinassa ja niin myös näiden kahden roolisuorituksissa.

Renee (Amy Schumer) kamppailee itseluottamuksen puutteen kanssa päivittäin. Ystäviensä Vivianin ja Janen (Aidy Bryant ja Busy Phillips) kanssa hän tuskailee netti-treffien julmaa maailmaa; kun vain yksi kuva ratkaisee kaiken, kiinnostutaanko vai ei. Renee työskentelee arvostetussa Lily LeClaire –kosmetiikkayrityksessä, mutta sen  China Townissa sijaitsevassa sivukonttorissa,  ankeassa kellariloukossa  eikä suinkaan upeassa 5. Avenuen pääkonttorissa, mistä hän kokee voivansa vain haaveilla. Eräänä päivänä Renee kuitenkin kolauttaa päänsä spinning-tunnilla ja toivuttuaan tällistä uskookin yllättäen olevansa kaunein ja pystyvin nainen päällä maan. Uusi asenne muuttaa hänen elämänsä. Miesystävä Ethan (Rory Scovel ) löytyy yllättäen pesulasta, koska Renee olettaa miehen olevan vain liian ujo uskaltaakseen pyytää hänen puhelinnumeroaan. Urakin urkenee, kun hän valloittaa itsevarmuudellaan Lily LeClairen pomon Averyn (Michelle Williams). Averylla kun on omat itsetuntopulmansa firman perustajan, jäätävän tyylikkään isoäitinsä (Lauren Hutton) jaellessa neuvojaan lakkaamatta. Parhaat kaverit kuitenkin meinaavat suuren menestyksen myötä unohtua, koska vauhti sen kun kiihtyy Reneen elämässä. Vaan miten sitten käykään, kun toinen kolahdus palauttaa itsetunnon ennalleen ja peilistä katsookin entinen Renee?

Bridget Jones -elokuvien Renée Zellwegerin mieleen tuova Schumer valloittaa myös katsojan, heti kun itsetunto Reneellä kohenee. Hulvattomat Shakira-tanssit Miss Bikini -kilpailun lavalla vetävä, herkutteluun ja muihin aisti-iloihin heittäytyvä Renee on riemastuttava esikuva. Toki elokuvan opetus; se, että asenne ratkaisee niin työelämässä kuin parisuhdeasioissa kalskahtaa falskilta ja etusormi pystyssä- neuvomiselta näinä päivinä. Itsetunnon merkityksen korostaminen ei kuitenkaan ole ihan turha asia. Renee ehkä käyttäytyy ja ajattelee ikäistään nuoremman tavoin ihaillessaan malleja ja some-tähtiä, uskoessaan photoshopattuihin kuviin ja verratessaan itseään näihin, mutta niin tekevät monet muutkin nykypäivänä, sukupuolesta riippumatta.  Tämän takia elokuvan soisi katsovan ainakin niiden nuorten aikuisten, joiden itsetunto perustuu ulkoisiin seikkoihin ja toisten hyväksyntään. Lisäksi Schumerin ja Williamsin näyttelijäntyöstä voivat nauttia loput, kokoon, ikään, ääneen tai ulkonäköön katsomatta.

Mari Lindqvist

,