Bombshell-hiljaisuuden rikkojat

Ohjaus: Jay Roach

Käsikirjoitus: Charles Randolph

Pääosissa: Charlize Theron, Margot Robbie, Nicole Kidman, John Lithgow, Kate McKinnon, Rob Delaney, Liv Hewson, Brigette Lundy-Paine, Connie Britton, Allison Janney, Mark Duplass ja Malcolm McDowell

Kanada/Yhdysvallat, 2019

HILJAISUUDEN LOPPU

4 tähteäBombshell – hiljaisuuden rikkojat (2019) perustuu muutaman vuoden takaisiin tositapahtumiin, jolloin amerikkalaisen, konservatiivisen Fox Newsin naistyöntekijät  paljastivat yhtiön johtajan Roger Ailesin ahdistelleen heitä seksuaalisesti vuosia uhaten potkuilla ja maineen pilaamisella, jos naiset kertovat asiasta. Ohjaaja Jay Roach, (Uudelleenlaskenta, 2008, Trumbo, 2015) joka on aiemminkin onnistunut  kantaaottavissa elokuvissa,  on tehnyt aiheesta hillityn, mutta jännitteisen elokuvan, joka ei julista, vaan näyttää tunnelmien ja niiden muuttumisten kautta, minkä laajuisesta vallankäytöstä  on ollutkaan kyse. Toisiaan kyräilevät, häpeän hiljentämät, mutta työkseen totuutta jahtaavat reportteri-naiset huomaavat, että vain yhteistyöllä ja avoimuudella on mahdollisuus parantaa omaa ja muiden tilannetta. Elokuvan päärooleissa nähdään Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie, jotka näyttelevät Fox Newsin työntekijöitä. Theronin esittämä Megyn Kelly ja Kidmanin Gretchen Carlson ovat todellisia henkilöitä ja tunnettuja uutisreporttereita, mutta Robbien esittämään Foxin uuteen työntekijään Kaylaan on yhdistelty monen yhtiön naisen kokemuksia Ailesin kanssa.

Nuori, kunnianhimoinen Kayla (Margot Robbie, Oscar-ehdokas, paras naissivuosa) haluaa kiihkeästi edetä urallaan Fox Newsissä ja  tehdä pomoonsa Ailesiin vaikutuksen ammattitaidollaan. Pomoon ei kuitenkaan vetoa ammattitaito vaan hän penää seksuaalisia palveluksia, kutsuen sitä lojaalisuudeksi. Samaan aikaan keski-ikäisellä Gretchen Carlsonilla (Nicole Kidman) alkaa töissä lähtölaskennan aika. ”Kukaan ei halua nähdä vaihdevuosi-ikäisen naisen hikistä naamaa tv:ssä”, Ailes toteaa herttaisesti entiselle toimittaja-suosikilleen. Potkut saanut Carlson päättää avata suunsa itsensä ja muiden puolesta ja tiputtaa uutispommin syyttäen mediassa Ailesia vuosia kestäneestä seksuaalisesta häirinnästään naisalaisiaan kohtaan.  Presidenttiehdokas Donald Trumpia hiilostava huippusuosittu uutisankkuri Megyn Kelly (Charlize Theron) joutuu tapahtumien keskipisteeseen ja hänen on päätettävä, uskaltaako hän riskeerata koko uransa yhteisen asian vuoksi.

Robbie tavoittaa upeasti nuoren Kaylan traagisuuden ja Kidman loistaa itsekunnioituksen uudelleen löytävänä Carlsonina odotetusti. Elokuvan kiintopisteeksi nousee kuitenkin Theronin vangitsevasti esittämä Kelly. Hämmentävästi esikuvansa näköiseksi maskeerattu Theron on paitsi opetellut  Kellyn matalaäänisen puhetyylin uutisreportteri-maneereita myöten, myös näyttelee niin pienieleisesti ja hillitysti juuri jännitteisimmissä kohtauksissa, että katsoja pidättää hengitystään. John Lithgow taas tekee Ailesina kokonaisen ihmisen, ei pelkästään inhottavaa lieroa. Sympatiaa katsojalta hänelle tuskin juurikaan heruu, mutta vihaakaan hän ei herätä, sen verran todellinen ja tunnistettava hän vallanhimossaan ja  heikkoudessaan on.

Elokuvaa on kritisoitu siitä, että sen ohjaajaksi on valikoitunut mies. Tämä kritiikki on hämmentävästi ristiriidassa elokuvan sanoman kanssa.  Jay Roachilla on näkemystä, joka ei hänen sukupuolensa takia vesity, kuten elokuvan naistenkaan ei tarvitse pyytää anteeksi ja hävetä omaa sukupuoltaan. Totuuden jäljillä ollaan, kun avataan suu, sukupuolesta riippumatta, jopa konservatiivisessa Amerikassa ja Fox Newsissä. Sen jälkeen on huomattavasti helpompaa hengittää, ihan kaikkien.

Mari Lindqvist

,