Rakkaani merikapteeni

 

Ohjaus: Klaus Härö

Käsikirjoitus Jimmy Karlson ja Kirsi Wikman.

Tuottajat Kai Nordberg, Kaarle Aho, David Collins

Pääosissa James Cosmo, Catherine Walker, Brid Brennan

Kesto: 103 min.

Suomi, Irlanti, Belgia, 2022.

VIIMEINEN RAKKAUS

4 tähteäKlaus Härön (Postia pappi Jaakobille, Miekkailija) elokuvia menee katsomaan aina luottavaisin mielin. Nyt on tarjolla taas laatua, hiljaista kauneutta, ajatuksia herättävää viipyilevyyttä, jotain ihan muuta kuin toimintaräiskintää tai pari-kolmekymppisten suhdesoppaa. Härön kaksi viimeisintäkin elokuvaa, Tuntematon mestari (2018) ja Elämää kuoleman jälkeen (2020) ovat käsitelleet iän tuomia asioita: viisautta, katkeruutta, vanhaan jumittumista, sairauksia, kuolemaa, aikuisen lapsen ja vanhemman välistä ongelmallista suhdetta, mutta myös kasvua ja rakkautta. Ensimmäinen englanninkielinen, Irlannissa kuvattu elokuva Rakkaani merikapteeni (2022) kertoo eläköityneestä merikapteenista Howardista, joka rakastuu kodinhoitajaan Annieen. Englanniksi My Sailor, My Love -nimellä kulkevan elokuvan käsikirjoittajat ovat Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson, jotka kirjoittivat myös Härön ohjaaman elokuvan Äideistä parhain. Lopputuloksena on syvällinen tarina rakkaudesta, joka syttyy elämän loppumetreillä ja muuttaa kaiken.

Howard (James Cosmo) on eläkkeelle jäänyt merikapteeni ja leskimies, joka asuu talossaan meren rannalla. Hänen keski-ikäinen tyttärensä Grace (Catherine Walker) hoitaa isäänsä ja tekee pitkää päivää töissä sairaanhoitajana. Lopulta hän palkkaa isälleen kodinhoitajan, seniori-ikäisen Annien (Brid Brennan) helpottaakseen arkeaan. Kiukkuinen, yrmy Howard ei aluksi hyväksy Annieta, mutta vähitellen naisen sitkeys ja sydämellisyys tekevät vaikutuksen. Howard ja Annie rakastuvat. Gracelle isän ja taloudenhoitajan suhde on järkytys. Grace on uhrannut elämänsä isänsä hoitamiselle ja kokee jääneensä aina ilman tämän rakkautta ja nyt hän jää jälleen ulkopuolelle. Annielle alkaa selvitä asioita Howardin ja Gracen menneisyydestä ja kaikki joutuvat punnitsemaan valintojaan uudelleen.

Skotti James Cosmo on ollut monessa mukana Trainspottingista Game of Thronesiin ja onnistuu tässäkin roolissa upeasti. Hän on juuri niin moniulotteinen kuin käsikirjoitus vaatii. House of Guccissa näytellyt Catherine Walker löytää myös katkeran, uhrautuvan tyttären tasot uskottavasti. Sekä vanhemman että aikuisen lapsen tunteet ja näkökannat on helppo ymmärtää. Sielukkaimman näyttelijäsuorituksen tekee kuitenkin irlantilainen Brid Brennan itsepäisenä, mutta lämminsydämisenä Anniena. Roolin syvyys sopii Brennanin elämänkokemuksen tuomalle karismalle ja herkkyydelle upeasti. Suomalaisen Robert Nordströmin kuvaus maalaa Irlannin jylhänkauniita maisemia Härön ohjausta myötäilevästi.  Tätä elokuvaa voi suositella helposti kaiken ikäisille. Sympaattinen elokuva ei jätä ketään kylmäksi, vaikka myrskyisissä maisemissa ollaankin.

Mari Lindqvist

 

,