Missä on Emily?

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Paul Feig

Käsikirjoitus: Jessica Scharzer

Perustuu Darcey Bellin romaaniin A Simple Favor

Pääosissa: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding, Linda Cardellini, Rupert Friend, Eric Johnson.

Kesto: 117 min

Yhdysvallat, 2018

MISSÄ JA KUKA ON EMILY?

3 tähteä

Darcey Bellin romaaniin A Simple Favor perustuva Missä on Emily? (A Simple Favor, 2018) on mommy noiria parhaimmillaan ja ehkä myös pahimmillaan. Paul Feig (Bridesmaid, 2011, The Heat, 2013, Spy,2015) on ennenkin kunnostautunut naisvetoisissa elokuvissa ja toisaalta ohjannut ja luonut komediaa myös  tv-sarjojen parissa. Ajoittain komedian puolelle luiskahtaa myös Missä on Emily?, vaikka hiuksia nostattavan murhamysteerin äärellä ollaankin. Välillä katsoja ei tiedä kummasta yllättyä enemmän; Gone Girl-tyylisestä juonen kieputtelusta vai tyylilajin vaihdoksesta kesken kohtauksen. Ehkä elokuvan viihdyttävyys perustuukin juuri tähän; yllätyksellisyyteen ja hämmennykseen, huumoriin keskellä tragediaa tai jännitystä, henkilöiden monikerroksellisuuteen, kun kodin hengettärestä löytyykin pinnan alta likaisia salaisuuksia ja tyylikkäästä pr-naisesta pulpahtaa ulos kiroileva teini. Missä on Emily? ei ole täydellinen elokuva, eikä varsinkaan minkään genren malliesimerkki, mutta jotain piristävän paheellista ja hölmöä elokuvassa on.

Yksinhuoltajaäiti, leski Stephanilla (Anna Kendrick), riittää energiaa. Hän pitää askarteluohjeisiin ja pikkuleivän leipomuksiin keskittyvää ei-kovin-suosittua vlogia, touhuaa alakouluikäisen poikansa koulutapaamisissa ja –myyjäisissä esimerkillisenä ja puuhakkaana vanhempana ja suoriutuu arjesta pirteänä ja positiivisena.  Muut  vanhemmat ja lähinaapurit pitävät häntä lähinnä kuitenkin rasittavana energiasyöppönä. Eräänä päivänä yksi vanhemmista, häkellyttävän tyylikäs pr-nainen Emily (Blake Lively)  kuitenkin pyytää häneltä pientä palvelusta, liittyen  poikansa hoitojärjestelyihin. Pikkuhiljaa naiset tutustuvat ja Stephanien palvelukset lisääntyvät. Vastavuoroisesti Stephanie saa nauttia Emilyn upean kodin atmosfääristä ja runsaasta martini-tarjoiluista Emilyn tyylikkäällä sohvalla. Salaisuuksiakin vaihdetaan ja Emilyn komea  ja kiehtova kirjailijamies Sean (Henry Golding) tulee hänkin tutuksi. Juuri kun molemmista naisista on paljastunut aivan uusia ja yllättäviä piirteitä, Emily katoaa kuin tuhka tuuleen. Stephanie on pois tolaltaan ja avautuu asiasta myös vlogissaan, joka alkaa katoamistapauksen myötä saada uusia seuraajia. Stephanie huomaa, että valokuvaamista ja somea vältellyttä Emilyä ei tainnutkaan tuntea oikein kukaan, ei edes hänen oma puolisonsa. Vaikuttaa jopa siltä, että ketään Emilyä ei varsinaisesti ole ollut edes olemassa.

Missä on Emily? nojaa lähes kokonaan Blake Livelyn sekä ulkoisesti että sisäisesti kiehtovaan ja pelottavaan hahmoon. Lively ei näyttelijänä tee kummoistakaan suoritusta, mutta rooli istuu hänelle kuin hansikas, tällä kertaa ihan kirjaimellisesti. Jos ei muulle, niin elokuvan puvustukselle ainakin voidaan odottaa Oscar-ehdokkuutta. Kohtaus kohtaukselta aina vain tyylikkäämpi ja kohtalokkaampi Emily jättää varjoonsa ylisuorittaja Stephanien, jonka pakkomielle ja lopulta myös kateuskin Emilyä kohtaan on helppo ymmärtää. Henry Goldingin Sean on elokuvassa lähes statisti ja kirjailijana  jokseenkin epäuskottava. Kuin varkain elokuva kuitenkin pohdiskelee rivien väleissä naiskäsityksiä, parisuhteen vallankäyttöä, some-todellisuutta ja sukupuolirooleja, ihan vakavastikin.  Täydellisten Naisten ja Bad Momsin sekoitusta yhdistettynä Gone Girliin ei jaksaisi välttämättä montaa kertaa katsoa, mutta tämä kokemus epätäydellisyydessäänkin oli silti virkistävä. Mommy noiria lajityyppinä ei toistaiseksi ole ollenkaan liikaa.

Mari Lindqvist

,